Kaupungin edustajan puhe 2006 itsenäisyyspäivän päätilaisuudessa sankarihaudoilla

Kaupungin edustajan puhe 2006 itsenäisyyspäivän päätilaisuudessa sankarihaudoilla: Antero Lattu

Kunnioitetut sotiemme veteraanit.
Arvoisat sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä kokoontuneet vieraat.
Suomi on ollut itsenäinen valtio jo 89 vuotta. Itsenäisyys ei kuitenkaan ollut ensimmäisinä vuosikymmeninä selvä asia. Suomi joutui puolustamaan asein läntistä kulttuuriperintöään. Ankarasti taistellen suomalaiset sotilaat pysäyttivät itsenäisyyttämme uhanneen puna-armeijan kahteen kertaan lyhyen ajan sisällä.
Käydyt sodat vaativat Suomelta raskaat uhrit.
Nämä sodat ovat vuosikymmeniä olleet tutkimuksen kohteena. Tutkittavaa arkistoissa riittää. Vain viikko sitten nousi Suomen talvi- ja jatkosota taas otsikoihin. Nyt Ruotsissa.
Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Arnstad väittää suomalaisten sotapolitiikallaan vaarantaneen Ruotsin aseman toisessa maailmansodassa.
Haluankin nyt itsenäisyyspäivänä muistuttaa mieliimme joitakin asioita sotapolitiikasta.
Talvisodan aikana Ruotsi osallistui Suomen eristämiseen muusta maailmasta ja jätti Suomen yksin taistelemaan Neuvostovenäjää vastaan. Ruotsi esti yhteistyössä Neuvosto- liiton ja Natsi-Saksan kanssa länsimaiden joukkojen saapumisen Suomeen. Ruotsi vaaransi talvisodan aikana itsekkäällä politiikallaan Suomen aseman itsenäisenä valtiona. On rehellisesti kuitenkin myönnettävä että Suomi sai ase- ja miehistöapua Ruotsista.
Jatkosodan alussa Saksan sodanjohto vaati Suomea tukemaan saksalaisten joukkojen offensiivia Ruotsin malmikentille ja Ruotsin miehittämistä. Mannerheim ei hyväksynyt Ruotsin ja Suomen vuosisataisten suhteiden tuhoamista ja vastusti saksalaisten suunnitelmia. Silloinen Ruotsin kruununprinssi Kustaa Adolf kävi Mikkelissä kiittämässä Mannerheimia, tämän osoittamasta lujuudesta Saksalaisten vaatimuksia kohtaan.
Suomen armeija pysäytti Saksan ilmavoimien avustamana puna-armeijan Talin-Ihantalan puolustustaisteluissa Karjalan kannakselle. Näissä toisen maailmansodan ratkaisu- taisteluissa estettiin Neuvostojoukkojen mahdollisuudet edetä Suomen kautta Pohjois-Ruotsiin ja edelleen Saksan miehittämään Norjaan.
Arkistojen tutkijoita riittää tulevaisuudessakin, mutta ei enää kauan sodan koettelemukset läpikäyneitä veteraaneja
Suosittelenkin tutkijoille vielä elossa olevien sotaveteraanien haastattelua ja perehtymistä heidän kauttaan näihin kansakunnan vaikeisiin aikoihin. Ruotsalaisten tutkijoiden mieliin haluan palauttaa talvisodan jälkeen annetun Mannerheimin päiväkäskyn no:34 loppusanat:
Meillä on ylpeä tietoisuus siitä, että meillä on historiallinen tehtävä, jonka me edelleen täytämme; länsimaisen sivistyksen suojaaminen, joka vuosisatoja on ollut meidän perintömme, mutta me tiedämme myös, että olemme viimeistä penniä myöten maksaneet velan, mikä meillä siitä länteen on ollut.
Toivotan Teille hyvää ja arvokasta Itsenäisyyspäivää!

You may also like