Kaupungin edustajan puhe 2007 itsenäisyyspäivän päätilaisuudessa sankarihaudoilla

Kaupungin edustajan puhe 2007 itsenäisyyspäivän päätilaisuudessa sankarihaudoilla: Antero Lattu

Kunnioitetut sotiemme veteraanit.
Arvoisat sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä kokoontuneet vieraat.

Perinteisesti olemme itsenäisyyspäivänä pysähtyneet hetkeksi hiljentymään sankarihautojemme äärelle. Nämä muistolaatat kertovat uhreista, joita maamme itsenäisyystaistelut ja vapauden puolustus on meiltä vaatinut. Sankarihaudat ovat suomalaisille pyhää maata. Näiden kumpujen alla lepäävät sankarivainajat joutuivat isänmaata ja kansaamme puolustaessaan uhraamaan oman elämänsä jotta me, sotien jälkeen syntyneet saimme synnyinlahjanamme jatkaa läntistä kulttuuriperintöä.

Meille kaikille tänään sankarihaudoille kokoontuneille, tämä hetki on kunnianosoitus myös isänmaata kohtaan. Se on kunnianosoitus kaikkea sitä kohtaan, joka on meille pyhää ja puolustamisen arvoista. Nyt on meidän vuoro olla lujina puolustaessamme isänmaata ja kantaessamme vastuuta suomalaisten hyvinvoinnista. Sitä työtä tekevät näkyvimmin ne nuoret miehet ja naiset jotka nyt suorittavat asevelvollisuuttaan varusmiespalveluksessa. Heitä ei saa unohtaa.

Tänään itsenäisyyden 90-vuotisjuhliaan viettävä Suomi, osana Euroopan unionia ja globaalia talouselämää on kovien haasteiden edessä. Yksi suurimmista vaaroista liittyy metsäteollisuuteemme. Venäjä tavoittelee puutulleillaan merkittäviä osia meille elintärkeästä tuotantosektorista ja vuosikymmenien aikana kehitetyistä tuotteista sekä kansainvälisesti tunnustettua osaamistamme metsäsektorilla. Puolustaaksemme etujamme metsäteollisuudessa tarvitsemme Euroopan Unionin apua, toivottavasti myös saamme sitä.
Kansainväliset sijoittajat näkevät Suomen kylmänä ja etäisenä periferiana, joka ei napapiiriin kuuluvana alueena kiinnosta liike-elämää. Mutta osaamisemme kiinnostaa. Siksipä jokaisen suomalaisen, niin nuorten kuin vanhempienkin on opittava ja hyväksyttävä kansainvälisen toiminnan periaatteet. Meidän on muokattava ensisijaisesti omia asenteita yhteistä hyvää etsiessämme. Vain siten voimme menestyä tälläkin vuosituhannella. Globaali liike-elämä ei tunne sanoja kansallisvaltio, inhimillisyys tai moraali. Sellaisia piirteitä ei voi kansainvälisiltä suuryrityksiltä enää edes odottaa.

Vaikka sanotaankin että rahalla ei ole isänmaata, niin rahan omistajalla isänmaa usein löytyy. Kansallisena juhlapäivänämme toivon ja uskon että löydämme kansallisvarallisuudelle sinivalkoisia omistajia. Samalla luotan siihen, että suomalainen työtä tekevä väestö ymmärtää ajan vaatimukset. Tarvitsemme ihmisiä jotka ovat valmiina puolustamaan isänmaamme etuja ja kansalaistemme hyvinvointia sillä uhrautuvuudella kuin sotiemme veteraanit vaikeina aikoina maatamme ovat puolustaneet.

Kunnioitetut veteraanit, arvoisat naiset ja herrat
Nyt voimme kuitenkin juhlia maamme itsenäisyyttä iloisin mielin ja hienoja perinteitämme noudattaen. Suomen liput ovat kohonneet salkoihin. Vapaana hulmuavat siniristiliput virittävät kansamme itsenäisyyspäivän juhlaan. Perinteisesti sytytämme kotiemme ikkunoihin kaksi kynttilää luomaan itsenäisyyspäivän tunnelmaa, korostaen sen juhlavuutta ja kunnioitusta.

Vahvasti tulevaisuuteen luottaen toivotan teille jokaiselle hyvää ja arvokasta itsenäisyyspäivää!

You may also like