KEPU ASETTUMASSA SDP:n VANAVETEEN ENERGIA-ASIOISSA

Etelä-Saimaa Helmikuu 2007

SDP:n vaaliohjelman julkistamisen jälkeen Keskustan Mauri Pekkarinen äityi kehumaan SDP:n Eero Heinäluoman bioenergiaan liittyviä kannanottoja. Toivottavasti Pekkarinen on vielä toisenkin lukemisen jälkeen samalla kannalla. Jos yhteinen sävel löytyy, niin Suomen Keskusta on samalla löytänyt energiapolitiikassaan oikean tien SDP:n vanavedessä.
Sosialidemokraatit painottavat ohjelman ilmasto-osiossa monipuolista energiantuotantoa takaamaan kansalaisille ja teollisuudelle vakaan ja kohtuuhintaisen energian. Bioenergian käytön lisääminen on ohjelman eräs keskeinen sanoma. Tässä asiassa odotetaan tutkimustuloksia siitä mikä olisi koko kansakunnan kannalta paras tapa lisätä bioenergian käyttöä. Mauri Pekkarinenhan sen sijaan moitti julkisesti Ympäristöministeriön tutkimusjohtajaa kun tämä esitti SDP:n vaaliohjelman mukaista järjestystä, ensin tutkitaan ja vasta sitten investoidaan.
Ainakin osa Keskustan ja MTK:n johtoa näyttää kuitenkin jo ”haistaneen” yhteiskunnan rahaa ja odottaa välittömiä investointitukia, niin peltoenergialle kuin kirkonkyliin rakennettaville hakekattiloille. Tämä toive tukee yhtä Kepun keskeisintä tavoitetta pitää koko maa harvaan asuttuna.
MTK metsäjohtaja Antti Sahin puhe Ähtärissä 6.11 pidetyillä bioenergiapäivillä on mielenkiintoinen. Puheessaan Sahi syyttää bioenergian käytön kruunun jalokiveä, metsäteollisuutta siitä että se yrittää haalia käsiinsä koko metsäsektorin puusta hakkuutähteeseen. MTK ajaa voimakkaasti mallia missä puun hinnan nostamiseksi, yhteiskunnan varoilla rakennettaisiin polttolaitoksia ympäri Suomea lisäämään puun ja metsähakkeen kysyntää.
Vaikka hakkuutähteitä vielä toistaiseksi riittää, niin sen käyttöä pitää tarkastella koko valtakunnan kannalta, ei minkään pienryhmän lyhytnäköisten etujen kannalta. Valtakunnan kokonaisedun kannalta jalostuskelpoisen puun laajamittainen polttaminen on kestämätön ratkaisu. Globaalin kasvihuoneilmiön hidastamiseksi se ei edes ole paras malli vähentämään fossiilisia hiilipäästöjä. Metsäteollisuuden tehokkaat CHP-kattilat sekä valmis puun keräys- ja kuljetusinfra ovat nyt ja toivottavasti vielä pitkälle tulevaisuuteen, yksi parhaimmista menetelmistä vastata välittömiin kasvihuonekaasujen päästövähennyksiin Suomessa.
Puunjalostus paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiksi, kierrätys sanomalehtipaperiksi tai muuksi kierrätysmateriaaliksi ja lopuksi käyttö biopolttoaineena on bioenergian hyödyntämistä parhaimmillaan. Puunjalostus tuo valtakuntaan vaurautta jopa monikymmenkertaisesti enemmän kuin puun suora energiakäyttö.
Metsäteollisuus on jo aloittanut tutkimukset toisen polven bioenergian tuotantoon liittyvien ratkaisujen kaupalliseksi hyödyntämiseksi tehtaiden yhteydessä. Valtion on nyt tuettava tutkimus- ja kehitystyötä toisen polven biopolttoaineiden saamiseksi käyttökelpoisiksi tuotteiksi.

Toivottavasti Mauri Pekkarisen kehut SDP:n energiaohjelmalle hillitsee myös MTK:n hevosia.

Antero Lattu
Imatralainen insinööri
kansanedustajaehdokas (SDP)

You may also like