Lappeenranta hoitakoon saniteettijätteensä alueellaan

Etelä-Saimaa 21.8 2009

Arvoisa toimittaja Hernesmaa, ehdotat Etelä-Saimaan pääkirjoituksessa 18.08.09, Lappeenrannan saniteettijätösten siirtämistä syntysijoiltaan kauas Imatralle. Kansankielellä sanoen, Lappeenrannan ”paska-asioiden” hoitamista Vuoksen rannalla Imatran Meltolassa. Kansalaiset eivät hyväksy Lappeenrannan saniteettijätteiden käsittelystä syntynen kirkasteen pumppaaminen Saimaaseen. Näkemyksesi mukaan vain asioita ymmärtämättömien tunnepohjainen ajattelu estää ylvään tavoitteesi siirtää koko hoito, paskoineen päivineen, Imatralaisten hoidettavaksi. Perustelet ehdotustasi sillä, että Lappeenranta maksaisi oman osuutensa Meltolan puhdistamon laajennuksen investoinnista ja suorista käyttökuluista. Tätä ei tarvitse edes epäillä.

Tulkoon tässä selväksi, että minä en ole tunneihminen, en tee talouteen liittyviä päätöksiä tunteiden tai aatteiden perusteella.

Imatra lähiympäristöineen on ollut tunnettu matkakohde jo ammoisista ajoista. Alueen, kunnan tai kaupungin hyvä Imago on matkailuliiketoiminnalle hyvin tärkeä asia. Matkailussa Imagolla vedotaan ihmisten positiivisiin tunteisiin ja maineella niitä vielä pyritään vahvistamaan. Perinteisenä matkailualueena Imatralla on tehty päätöksiä panostaa matkailuun merkittävästi aiempaa enemmän. Siihen tulevaisuuden kuvaan ei sovi toimiminen koko seutukunnan WC:nä. Ehdottamasi uusi ja iso puhdistamo kaikkine haju- yms. haittoineen olisi hyvin lähellä Imatran keskeisimpiä matkailukohteita ja vielä lähempänä arvostettua pientalotaajamaa. On kovin noloa, että sinä arvostettuna lehtimiehenä pääkirjoitusta laatiessasi hyvin tiesit tämän asian. Lehdistön keskeisenä tehtävänähän on valvoa, etteivät virkamiehet ja poliitikot sortuisi ehdotuksesi kaltaisiin väärinkäytöksiin. Lappeenranta rakentakoon oman puhdistamon ”vanhan” Lappeenrannan alueelle. Yhteistä Saimaan vesistöä suojellaksemme, hyvin puhdistettu ja tarkasti tutkittu syntyvä kirkaste lienee järkevintä pumpata useiden varoaltaiden kautta Vuokseen lähelle Venäjän rajaa, jos rajavesikomitea sen hyväksyy.

Näillä kirjoituksessasi aiheutat vain ongelmia Imatran ja Lappeenrannan tiivistyvää yhteistyötä kannattaville imatralaisille kunnallispoliitikoille. He joutuvat kustantamaan ne ikkunat, mitä sinä ehdotuksellasi onnistuit kivittämään rikki.

Antero Lattu
Imatran kaupunginvaltuutettu, SDP
Kaupunginhallituksen jäsen

You may also like