Suomen kansallisvarallisuus myynnissä

Imatralainen maaliskuu 2007

Vuonna 2006 suomalaisen omaisuuden myynti ulkomaille jatkui vilkkaana. Ulkomaalaiset ostivat suomalaisten omistuksesta 8,5 miljardin euron bisnekset. Suomalaiset ostivat ulkomaisesta omistuksesta 3,9 miljardin liiketoimet, eli tappiomme oli lähes 5 miljardia euroa. Omaisuutemme ulkomaalaisomistus on lisääntynyt hälyttävän nopeasti. Suurimmat pörssiyhtiömme ovat laidastaan ulkomaalaisten omistuksessa. Usein enemmän kuin kaksi kolmasosaa osakkeista on vieraissa salkuissa. Odottaako Fortumia sama kohtalo? Sähkö kuuluu perustarpeisiin, kuten vesi ja viemärit minkä jalostusastetta pörssiyhtiö ei enää nosta.

Räikeimmin tilanne on karannut käsistä kaivostoiminnassa. Kaivoslakimme lahjoittaa Suomen malmivarat koko maailman omaisuudeksi, kirjoittaa Osmo Soininvaara Suomen Kuvalehden kolumnissaan (8/2007) ja vaatii tilanteeseen välitöntä korjausta.
Maamme talouden nokkamiehet ovat pitäneet ulkomaalaisomistusta hyvänä tai ainakin välttämättömänä asiana, ei niinkään riskinä. On uskoteltu, että näitä liituraitaisia pankkiireja ja kansainvälisiä pelureita ei kiinnosta vallankäyttö yhtiöissä, kunhan sijoitetulle pääomalle saa riittävän tuoton. Tälläkin asialla on kääntöpuolensa. Raadolliset markkinavoimat etsivät pääomalle aina maksimituottoa. Nykyisin se tulee yhä useammin Kiinasta ja Intiasta, minne tuotantoa siirretään. Markkinavoimilla ei ole isänmaata ja raha liikkuu liukkaasti. Tämä on nähty.

Suomi ei sijaitse hyvällä markkinapaikalla ja sijaintimme kansainvälisiä markkinoita ajatellen on edelleen heikentymässä. Siksi onkin tärkeää, että maamme talouselämän ja pörssiyhtiöittemme ydin olisi omissa käsissä. Lopetetaan valtion ja muiden suomalaisten yhtiöiden myyminen ulkomaille ja opetellaan omistamaan tuottavaa omaisuutta. Lainsäädännöstä löytyy siihen tarvittavat instrumentit.

Antero Lattu
kansanedustajaehdokas SDP
Imatra

You may also like