Suomen kansantalouden kestävyys vaarassa

Uutispäivä Demari ja Etelä-Saimaa xx.9.2010

Suomeen varallisuutta tuottavan omaisuuden romutus jatkuu vilkkaana. Nyt vetovuoroon joutui M-Real. Rautjärven kunnalle Simpeleen erikoispaperituotannon lopettaminen on hirmuinen isku, vaikka särkylääkkeeksi tarjotaan investointeja kartonkikoneeseen. Nyt koettua teollisuuden tappolinjaa emme saa enää jatkaa. Näin jatkaen on koko kansakuntamme tulevaisuus vaarassa. Jos me emme investoi maamme teolliseen tuotannon kehittämiseen ja ylläpitoon, on varmaa että mikään muukaan valtio ei Suomeen investoi. Jotta investoinnit saadaan uudelleen käyntiin, on ymmärrettävä myös ne talouden realiteetit, mitkä teollisuutta ohjaavat. Meidän on vain avattava silmämme ja hyväksyttävä keskeiset vaikuttimet. Otetaan lähtökohdaksi eräs perustotuus, mikä on helppo ymmärtää mutta vaikea hyväksyä. Suomi ei sijaitse hyvällä markkinapaikalla, eikä sijaintimme kansainvälisiä markkinoita ajatellen ole tällä menolla ainakaan vahvistumassa. Tämä perustotuus on saatava kompensoitua muilla omassa päätäntävallassa olevilla tuotantotekijöillä, koska joudumme kilpailemaan kaikilla osa-alueilla muun maailman kanssa. Neljä merkittävää tekijää ovat: Kotimaisten raaka-aineiden hinta, välitön ja välillinen verotus, työvoiman koulutustaso sekä kansainvälisen kilpailun kestävä työn hinta. Paras tie kilpailukykyiseen verotasoon on keventää kunnallisten palvelujen kansakunnallemme aiheuttamaa verorasitusta yhdistämällä kuntia. Raaka-aineiden hinnasta ja työn hinnasta sopiminen edellyttävät yhteistä tahtoamme Suomen pitämiseksi asumiskelpoisena myös seuraavat sata vuotta. Hyvin hoidettu koulutus ei koettujen päätösten perusteella enää yksin riitä.

Suomen kansalaisina meillä on oikeus ja velvollisuus myös vaatia jotakin. On lopetettava valtion ja muiden suomalaisten yhtiöiden myyminen ulkomaille ja opetellaan omistamaan tuottavaa omaisuutta. Tämä koskee myös EU-maihin ”siirrettävää” tuotantoa ja palvelutoimintojen hallintaa. Meidän on pidettävä maamme talouselämän ja pörssiyhtiöittemme ydin omissa käsissä. Lainsäädännöstä löydämme siihen tarvittavat instrumentit. Meillä on oikeus vaatia kaikilta suomalaisilta isänmaan etujen ajamista, koska näin toimitaan myös muissa maissa. Ainakin suomalaiset miehet ovat vannoneet sotilasvalan. Se velvoittaa myös rauhan aikana toimimaan isämaamme parhaaksi. Kukapa valapatto haluaisi olla.

Villinä laukkaavat markkinavoimat etsivät pääomalle aina maksimituottoa. Markkinavoimille löytyy isänmaa vain silloin, kun maan ja yritysten hallinto on halukas huolehtimaan omasta maastaan. Ilman poliittista säätelyvoimaa markkinavoimat toimivat kuten heinäsirkkaparvet etelässä. Viettien ohjaamana sinne missä paikallinen väestö luulee itse korjaavansa työnsä hedelmät. Vain ”tuhotut pellot” jäävät odottamaan paikallisten yhteisöjen uutta yritystä välttämättömän elantonsa varmistamiseksi.

Antero Lattu
sd, Imatra

You may also like