Jos ilmakehä osaisi puhua

Etelä-Saimaa 2007
Nyt on oltava erittäin tiukkana Suomen kansalaisten ja suomalaisen teollisuuden asiaa puolustettaessa. Tässä asiassa meidän puolesta puhuisi myös maapallon ilmasto jos se osaisi ilmaista asiansa sanoin. Koska ilmasto reagoi vain lämpötilaa nostamalla, kuten ihmisen keho kuumeella flunssan iskiessä, on parantavat rohdot annettava oikein. Ihmisen tapauksessa taudin aiheuttajan väärä määrittäminen tai lääkkeiden väärä annostus pahentavat tautia tai ainakin taudin paraneminen viivästyy. Ilmaston lämpenemiseen pätee sama asia. Ilmaston globaalia lämpenemisongelmaa hoidettaessa EU on nyt ottanut askeleen mikä pahentaa asiaa, mikäli käytetään väärää annostusta.
Tehokasta teollisuutta ei pidä hävittää ja korvata energiatehottomalla teollisuudella.
Ei riitä että vain EU alue vähentää yksipuolisesti päästöjä. Aasian ja USA:n on nieltävä samaan aikaan samat lääkkeet, muuten tauti pahenee. Suomen kannalta tilanne voi muodostua nopeasti kestämättömäksi. Globaalisti katsoen kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat vähenemisen sijaan jos Suomelle tulee velvoite pienentää päästöjään EU:n lupaamat 20%. Suomi on jo nyt biopolttoaineiden käytössä kärkimaita maailmassa.
Suomen osuus globaaleista kasvihuonekaasujen päästöistä on vain muutama promille ja osuus supistuu koko ajan. Esim. terästeollisuus Suomessa toimii poikkeuksellisen energiatehokkaasti ja puunjalostusteollisuus on erittäin merkittävä biopolttoaineiden hyötykäyttäjä. Puun kuori poltetaan biopolttoaineena, 56% kuoritusta puusta poltetaan biopolttoaineena lipeäkierrossa, 44% jalostetaan ympäristöystävällisiksi tuotteiksi, kierrätetään moneen kertaan ja poltetaan lopuksi biopolttoaineena. Tätä on vaikea enää optimoida, mutta EU:n päätöksistä johtuen voidaan menettää merkittävä osa optimoitua biopolttoaineen hyötykäyttöä ja iso osuus vientituloistamme.
Eduskunnassa tarvitaan tulevalla vaalikaudella, Suomessa sijaitsevan energiahyötysuhteeltaan tehokkaan teollisuuden puolustajia. Muuten käy huonosti meille ja muille.

Antero Lattu
Imatra
Kansanedustajaehdokas SDP

You may also like