Eliitin helppo raha tuhoaa moraalin

9.10.2013 Demari, Etelä-Saimaa, Uutisvuoksi

Yhteiskuntia repivien riitojen ytimessä on lähes aina ansioton helppo raha, koska se ei mahdu keskiluokan moraalinäkemysten mukaiseen arvomaailmaan.
Keskiluokka, alempi, ylempi ja mediaani-, muodostaa kaikkien demokraattisesti hallittujen yhteiskuntien toimintoja ylläpitävän voiman. Yhteiskunnat eivät ole koskaan toimineet köyhien tai äärimmäisen rikkaiden asettamin ehdoin.
Nyt joukkueellinen yhteiskuntamme ”kermana” pidettyjä huipputason johtajia on onnistunut lainsäädännön porsaanreikiä hyväksi käyttäen näyttämään keskiluokalle, mistä kana kusee. Tämä supertiimi on toimillaan onnistunut kylvämään yhteiskuntaamme sen keskeisimpiä moraalikäsityksiä nakertavan taudin.
Suomalainen keskiluokka kyllä ymmärtää jopa miljooniin nousevat vuosiansiot johtajille, jotka kykenevät omilla ideoillaan ja toimillaan luomaan Eurooppaan tuhansia uusia työpaikkoja, tai säilyttämään ne globaalin talouden puristuksessa. Viime vuosina eräiden johtajien taskuihinsa keräämät miljoonat on kuitenkin otettu eri keinoin, huippujohtaja toistaan tukien, pois yritysten ja yhteiskunnan tukirakenteista. Häviäjinä ovat rehelliset yritykset ja rehellinen työvoima.
Pahinta tässä kauhun kierteessä ei kuitenkaan ole ”kankkulan kaivoon” kadonnut raha tai joidenkin henkilöiden näyttävä rikastuminen, vaan rehellisten yrittäjien ja keskiluokan elämänarvojen tekeminen naurettavaksi.
Jos ahkerasti työtä tekemällä olisi Suomessa vielä mahdollisuus pitää työpaikkansa ja saada kohtuullinen elintaso, ansiottomastikin rikastuneita miljonäärejä katsottaisiin vielä hyväntahtoisesti läpi sormien. Mutta nyt, kun etujärjestötkin ovat vihdoin hyväksyneet yhteiskuntamme talouden korjaamisen vaatimat toimenpiteet, nämä markkinatalouden pimeimpien voimien ylipapit ovat omilla toimillaan päättäneet rikkoa yhteiskuntaamme ylläpitävän arvomaailman. He ovat kylväneet hillittömyydellään siemenen, mikä hakee vertaistaan kansakuntien kirouksina pitämien diktatuurien arvomaailmasta.

Antero Lattu, Imatra

You may also like