Etelä-Karjalaan yksi kaupunki sekä kunta

1.4.2014 Etelä-Saimaa, Uutisvuoksi

Toivottavasti valtion ohjaama, viiteen valtakunnalliseen alueeseen tukeutuva sote-uudistus puhaltaa raikkaita tuulia myös kuntakentän rakennekeskusteluun Etelä-Karjalassa.
Etelä-Karjala tarvitsee uudistumista, ja se vaatii vapautumista vanhoista valjaista.
Miksi yritämme yhdistää kaupunkikulttuuria ja maaseutukulttuuria? Nyt esillä on ollut vain yksi Etelä-Karjalan kattava kokonaisuus tai kaksi itä-länsi-mallia missä Lappeenranta maalaiskuntineen ja Imatra maalaiskuntineen muodostaisivat kaksi erillistä kaupunkia.
Katsotaan asiaa uusin silmin, ja yhdistetään Lappeenrannan ydinalue, Joutsenon ydinalue ja nykyinen Imatra yhdeksi keskuskaupungiksi, jota ympäröi yksi maalaiskunta.
Uusi kaupunki pystyisi keskittymään selkeämmin perinteisiin kaupunkikulttuuria vahvistaviin vetovoimatekijöihin ja teollisuuden tarpeisiin. Ympäröivä maalaiskunta pystyisi keventämään hallintonsa kestokykyään vastaavaksi ja paneutumaan perinteisiin maalaiskuntien toimintoihin ja maaseutumatkailun kehittämiseen.
Jokainen asioita avarasti ajatteleva ymmärtää, että vanha ja raskas poliittinen luottamushenkilöstö pitää keventää niin kaupungeissa kuin maaseutukunnissa uusien vaatimusten mukaiseksi. Rahamme eivät tule riittämään nykyisen hallintokulttuurin ylläpitoon, koska verotuloina kerättävistä varoista yli puolet tulee siirtymään viiden Erva alueen käyttöön.
Uusi sote-malli tulee olemaan hallinnoltaan vanhaa rakennetta selvästi keveämpi, hallintokuluiltaan edullisempi, ja nykyiseen verrattuna palvelutaso paranee, koska se tulee ohjaamaan toimintoja aiempaa kustannustehokkaammin.
Etelä-Karjala tarvitsee uudistumista, ja se vaatii vapautumista vanhoista valjaista, eikä vapautumista saa estää vanha aluekohtainen poliittinen mandaattiajattelu. Tällä hetkellä väkilukumme pienenee sekä vanhenee, joten siihen on saatava muutos. Meillä on täydet eväät uuteen kasvuun, jos me haluamme ottaa mahdollisuudet yhteisesti käyttöön.
Etelä-Karjala on alueeltaan pieni, ja liikenneyhteytemme ovat hyvät ja nopeat, joten siltä osin emme voi vetäytyä valittajien suureen heimoon. Taloutemme perustana meillä on maailmanluokan teollisuus, minkä lisäksi Etelä-Karjalassa on kansainvälisen vertailun kestäviä pk-yrityksiä ja matkailupalveluja.
Nyt meidän Etelä-Karjalan asukkaiden on itse pystyttävä muuttumaan nurkkapatriooteista maailmanluokan vetovoimaisiksi kansalaisiksi, asuimmepa maalaiskunnassa tai keskuskaupungissa, ja voisimme aloittaa muutoksemme esittämälläni kuntarakenteella.

Antero Lattu (sd.), Imatra

You may also like