Keskiluokan unohtaminen vei demarit alamäkeen

1.5.2015 Helsingin Sanomat, Demari, Etelä-Saimaa, Uutisvuoksi

Tunnettu demarivaikuttaja Lasse Lehtinen evästi SDP:n vaalitappion seurauksista omia ja vieraita 24.4. Verkkouutisten kolumnissaan: ”Hallituksesta paljon toimivampi ilman SDP:tä”. Nyt on perehdyttävä myös SDP:n pitkään jatkuneen alamäen syihin pelkäämättä siitä avautuvia uusia haavoja. Ne paranevat aikanaan, jos puolueen jäsenkunta uskaltaa katsoa avoimin silmin hieman myös taustapeiliin ja hyväksyä tehdyt virheet itse aiheutetuiksi.

Keskituloiset on yhteiskunnan kantava voima, joka elättää myös köyhimmän väestön osan.
Kun Neuvostoliitto romahti sosialistisen kokeilun epäonnistumisen seurauksena, kutistui samalla kommunistinen aatepohja lähes olemattomiin. Neuvostoliiton romahduksen seurauksena häipyi Suomessa demarien vasemmalta puolelta vahva väliseinä, ja koko poliittinen paketti, kokoomuksesta sosiaalidemokraattien vasempaan siipeen, siirtyi muutaman asteen vasemmalle. Keskusta ja kokoomus siirtyivät käytännössä demarien entisiin asemiin.

Demarit tekivät tässä tilanteessa strategisen virheen, kun eivät ymmärtäneet enää riittävän voimakkaasti puolustaa keskituloisen väestön asiaa, vaikka juuri keskituloiset on yhteiskunnan kantava voima, joka elättää myös köyhimmän väestön osan. Varaton ihminen ei toista varatonta pysty taloudellisesti tukemaan.
Siirtymää tuki myös joidenkin vasemman siiven demarien kiire vallata entisten kommunistien ääniä ottamalla harha-askeleita vasemmalle, vaikka Suomessa ei ole demarien vasemmalla puolella riittävästi länsimaisen elämänkatsomuksen omaavaa väkeä.

Osa SDP:n johtoa ei rohkene avoimesti myöntää, että suurin osa sekä nyt että aiemmin demareita äänestäneitä ei ole koskaan ollut sosialisteja, vaan demokraatteja ja kommunistisen järjestelmän hylkijöitä. Aate kommunismin vastustajina kanavoitui vuosikymmeniä parhaiten demarien riveissä, koska kommunistit peitejärjestöineen pitivät demareita kaikkein pahimpina ”luokkapettureina”, lähinnä lakkorikkureihin verrattavina. Nyt erityisesti miespuoliset entiset ”duunaridemarit” ovat uusia isänmaan uhkakuvia puolustaessaan löytäneet kanavansa Timo Soinin joukoista.

Antero Lattu (sd.), Imatra

You may also like