Lauantaina jäähallissa kaukalopallon historian havinaa kun Sportterit ja Rajapallo kohtaavat 40v. juhlaottelun merkeissä

Rajapallo ja Sportterit pelaavat lauantaina klo 12:00 -13:00 joukkueiden 40v. juhlaottelun Imatran jäähallissa. Luistimilla nähdään kattava kooste molempien seurojen pelaajia Imatralaisen kaukalopallon alkuajoista lähtien.

Kaukalopallon puulaakisarja aloitettiin Imatralla 1973, vuotta myöhemmin Rajapallo aloitti C-sarjassa ja Sportterit B-sarjassa. Muutamassa vuodessa kaukalopallo saavutti huikean suosion Imatran Erotuomarikerhon järjestäessä pelit lähes sadalle joukkueelle Imatralla sekä lähialueen kaukaloissa. Sportterit ja Rajapallo nousivat nopeasti kuuman sarjan voitosta kamppailevaksi kaksikoksi. Alkuaikoina molemmissa joukkueissa jännitettiin, ehtiikö jääkiekkotähti Heikki Mälkiä Saipan pelin tai harjoitusten jälkeen Sporttereiden tueksi ja Sporttereiden riemuksi mälli ehti useimmiten paikalla kun peli Rajapalloa vastaan alkoi. Laji kiinnosti myös yleisöä jopa niin, että kuumansarjan otteluissa myytiin grillimakkaraa. Liiga ja mestis tason kiekkoilijoita näkyi lajin parissa myöhemminkin kun Saipan Matti Nevalainen ja Ketterän Harri Valtonen sekä Jyrki Tikka vahvistivat Rajapalloa.

Kaukalopallon valtakunnalliseen sarjaan Rajapallo ja Sportterit yhdistivät rivinsä ja Rajapallon väreissä Imatralaiset voittivat 1982 SM hopean sekä 1983 SM kultaa kun Töölön Vesa kaatui Helsingin jäähallissa selvin numeroin 9-3 (5-0). Töölön Vesassa pelasi tuolloin jääkiekon maajoukkueessakin nähty Jokereiden kuuluisa nallipyssyketju Timo ”tumba” Turusen johdolla, Henry Leppä ja muutama muu entinen liigakiekkoilija. Imatralla oltiin suomalaisen kaukalopallon kärjessä myös mailojen kehittämisessä. Rajapallon maalivahti Asko Kankaanpää puuseppänä oivalsi, että mailoja lapa oli helppo taivuttaa kun ne ensin keitti kuumassa vedessä. Kankaanpään keittiössä tuunatuista mailoista tehtiin Rajapalloa vastaan 1980 Helsingin SM turnauksessa protesti, peli viivästyi aika tovin, mutta tuomaristo totesi käyristetyt lavat laillisiksi.

Lauantain juhlaottelussa kohtaavat 1983 SM-kultaa voittaneessa joukkueessa pelanneista mm. Esko Rautio, Heikki Ryhänen, Raimo Turunen, Heikki Mäyrä, Jorma Piironen, Ari Turunen, Ari Makkonen, Antero Lattu ja Jarmo Nurhonen, jääpalloa SM-tasolla pelannut Kari Peltonen sekä monet muut jo seniori-ikää ehtineet pelimiehet. Ottelun tuomarina toimii vanha konkari Veli-Pekka ”euse” Riihinen.

Antero Lattu

You may also like