Porvarihallituksen liikkeelle laskema sote-uudistus

Porvarihallitus vaarantaa terveytesi
Porvarihallituksen sote suunnitelmissa muhii raaka-aineet isolle katastrofille. Uudistusta punnerretaan läpi alan asiantuntijoiden varoituksista huolimatta, eivätkä valmistelijat kerro kuinka uudistuksella saavutetaan perusterveydenhuollon ”säästöt” julkista terveyshuoltoa paremmin. Säästöjen sijaan pitäisikin puhua kustannusten kasvun rajoittamisesta ja onko mahdollista pitää terveydenhuollon palvelutaso edes nykyisenä koko Suomen alueella.

Harvaan asutun maan pienten ja vanhusvoittoisten kuntien sairaiden ihmisten palvelutarpeet ei ole kenellekään hyvä bisnes. Kun liikemiehet vertaavat kaupunkien tuottavaa ja haja-asutusalueiden tappiollista liiketoimintaa, niin valinta on selvä. Yksityiset terveyspalveluyhtiöt valitsevat ensin joten syrjäseutujen asukkaille ei jää mistä valita koska kapitalistit, juuri nämä yksityisten terveyspalveluyhtiöiden omistajat, eivät siedä tappiollista toimintaa. Tästä tosiasiasta ja asiantuntijoiden varoituksista huolimatta hallitus on avaamassa kokoomuksen vaatimuksesta ovea liituraitamiehille, jotka ovat vainunneet verorahaa ja valmistautuvat taklaamaan kunnalliset palvelut pois voittoa tuottavilta kaupunkien pelikentiltä. Julkisen terveyshuollon tehtäväksi jää haja-asutusalueiden tuottamaton liiketoiminta, koska edes yksityisten palvelutuottajien ulkoistuskumppanit eivät pysty tekemään voittoa niillä reunaehdoilla, mitkä terveyspalvelujen tilaamisesta vastuussa olevat maakunnat tulevat vaatimaan.

Hajautettu terveydenhuolto vaarantaa terveytemme kun terveyspalveluyritykset käyttävät omien toimintaprosessien tukemiseen tehtyjä tietojärjestelmiään, vaikka turvallisin ja kustannustehokkain ratkaisu suomalaisen yhteiskunnan terveyshuollon tietojärjestelmäksi on täydellisesti varmistettu yhteiskäyttöinen järjestelmä. Sipilä huomioikoon, että hevonen toimii aisojen välissä paremmin kuin tuhat kanaa, vaikka kanojen yhteenlaskettu voima ylittäisikin yhden hevosvoiman.
Jotakin hyvääkin hallituksen sote suunnitelmista löytyy. Se auttaa ymmärtämään, ettei maamme joka kolkka ole elinkelpoinen, joten tavoite koko Suomen pitämiseksi asuttuna on samalla tavoite pitää osa väestöstä köyhinä ja syrjäytyneinä.

Antero Lattu sd. insinööri, Imatra

You may also like