Puuttuva kilpailu mahdollistaa ryöstöhinnoittelun

4.1.2017 Uutisvuoksi

Hämmästyin luettuani Uutisvuoksen 3.1.2017, jossa New port Imatran taustalla oleva toimitusjohtaja llkka Seppälä perusteli kohtuuttomia hintaesityksiään, satamapäällikkö Janne Lappalaisen ja Imatran kaupungin toimialajohtaja Topiantti Äikkään säestämänä. Uutinen peilaa Imatran purjehdusseuran hallituksen uuden vuoden aaton lehdessä ollutta mielipidekirjoitusta.

Uskaltaako joku liikemies julkisesti esittää tavoitteeksi Mario Puzon luoman, kummisetänä tunnetun hahmon Vito Corleonen totuutta liike-elämästä, eli ehdottomasta monopoliasemasta, mikä on liikemiehelle ainoa järkevä tavoite. Mielestäni liiketoiminta ei saa olla monopoliin perustuvaa, kuten nyt on tilanne Lammassaaren satamassa. Veneilijät kyllä ymmärtävät terveen liiketoiminnan perusteet, ja näköjään paremmin kuin toimitusjohtaja Seppälä ja muut satamasopimuksen taustalla olevat henkilöt.

Hyvät herrat, onko viestinne veneilijöille todellakin lehden uutisen mukainen, missä annatte liiketoiminnalle itseisarvon, minkä primäärinen tavoite on veneilijöiden rahojen kerääminen pankkitileillenne monopoliaseman mahdollistamalla ryöstöhinnoittelulla? Ja vieläpä kunnan verorahoilla satamaan saatujen investointien tukemana.

Purjehdusseuran kirjoituksen avainsanat olivat kilpailu ja hintavalvonta, jotka nyt puuttuvat laitureiden ylläpito- ja vuokraustoiminnasta. Näillä hinnoilla satamaan on saatava kilpailua, se kuuluu terveeseen liiketoimintaan. Näinköhän Suomen kilpailulaki edes sallii tämän kaltaista yksityiselle liikemiehelle annettua monopoliasemaa?

Tilanteen korjaamiseksi voi jo suositella purjehdusseuran hallitukselle tarjouspyyntöjen lähettämistä oman venelaiturin saamiseksi Lammassaareen. Nykyinen satamasopimus ei todellisuudessa voine sitä estää, ja jos estää, on virkavirhe lähellä.

Lehdistötiedotteessa 4.11.2015 luvataan mahdollisuus veneilyn vaatimiin laajennuksiin: ”Uusi satama rakentuu nykyisen alueen eteläpäähän, lahden pohjukkaan. Näin satamasta tulee tiiviimpi ja alueen itäranta voidaan varata muuhun veneilyyn ja vapaa-aikaan liittyvään toimintaan ja mahdolliseen myöhemmin toteutettavaan laajennukseen”.

Antero Lattu
Imatran purjehdusseuran jäsen

You may also like